Τὸ Εἰλητάριον. «Γράψον ἃ εἶδες καὶ ἅ εἰσι» (Ἀποκ. α΄ 19).



Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

ΘΕΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΤΡΙΟΙ

ΘΕΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΤΡΙΟΙ


     Αρχικά, υπάρχει μια αιθέρια και αβρή φωνή που σου λέει: «Απλά, πίστευε! Είναι καλό!». Κατόπιν, υπάρχει μια αποτρόπαια πίστη που δεν θα σ’ αφήσει ποτέ να δεις και να πάρεις χαμπάρι το χαλασμό που φέρνει μέσα σου και έξω σου, στο ναό του είναι της ψυχής σου και στο ναό του έξω κόσμου γύρω σου.
     Και υπάρχει ο παντοδύναμος και αληθινός Θεός που, ως συνήθως, κρύβεται αρχοντικά πίσω από τα ακατάλυτα κελεύσματα της απίεστης αγάπης Του: «Άκουε, λαέ Μου, τι σου προμηνάω. Αχ, Ισραήλ, να μπορούσες μονάχα να Μ’ ακούσεις! Να μην υπάρχει άλλος θεός για σένα, θεός που κατασκεύασες πρόσφατα, και να μην προσκυνήσεις ποτέ ξένο θεό…» (Ψαλμ. 80, 10). 
     Οι «πρόσφατοι» και «αλλότριοι» θεοί κάνουν όλη τη ζημιά σε βάθος, όταν ο αφελής άνθρωπος κλίνει το γόνυ της καρδιάς του σ’ αυτούς. Και σ’ αυτή την ολέθρια γονυκλισία και προσκύνηση της καρδιάς σε θεό «πρόσφατο» και «αλλότριο», είναι που στέκεται ακλόνητα η αρχή των άφραστων οδυνών του. Ένα–ένα, μετά, τα γκρεμίσματα που συντελούνται, δεν μπορούν να ταράξουν την ησυχία και τη βεβαιότητα της πλάνης. Το ψυχοκτόνο προσκύνημα πλέον έχει γίνει. Και ο Φίλος, ο μόνος Φιλάνθρωπος Θεός πρέπει τώρα να μας αφήσει απόλυτα ελεύθερους να πιστεύουμε όπου θέλουμε και όπου φανταζόμαστε, δίχως όμως ποτέ να οικοδομούμαστε…

π. Δαμιανός






Επιτρέπεται η αναδημοσίευση
των αναρτήσεων από το «Ειλητάριον»,
αρκεί να αναφέρεται απαραίτητα
ως πηγή προέλευσης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου