Τὸ Εἰλητάριον. «Γράψον ἃ εἶδες καὶ ἅ εἰσι» (Ἀποκ. α΄ 19).



Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

ΟΙ ΛΟΓΙΣΜΟΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

ΟΙ ΛΟΓΙΣΜΟΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ 


     «Η βάση της πνευματικής ζωής, είναι οι καλοί λογισμοί. Να δικαιολογούμε πάντα τους άλλους κάνοντας καλούς λογισμούς και να κατηγορούμε μόνο τον εαυτό μας. 
     Πρέπει με ταπείνωση να λέμε τον λογισμό μας στους ανωτέρους μας, ίσως έτσι τους βοηθήσουμε να σκεφτούν πιο συνετά. 
     Ο διάβολος επειδή είναι σκοτισμένος, μπορεί να καταλάβει μόνο τις σκοτεινές σκέψεις που βάζει (αυτός) στον νου μας. Τις φωτεινές, δεν μπορεί να τις καταλάβει και να παρακολουθήσει την σκέψη μας.
     Ο διάβολος, είναι μεγάλος τεχνίτης. Τον καθένα, κάπου προσπαθεί να τον πιάσει. Ο λογισμός, είναι το πιο σπουδαίο πράγμα. Το “εργόχειρο” του Σατανά, είναι να βάζει συνεχώς κακούς λογισμούς. 
     Ο λογισμός μερικών ανθρώπων, μοιάζει με το κρασί. Το οποίο, όταν αρχίσει και χαλάει, δεν σταματά, μέχρι να γίνει ξύδι. 
     Να είμαστε προσεκτικοί. Να λέμε ό,τι μας συμβαίνει στον Γέροντα ή στον Πνευματικό μας και να δεχόμαστε με απλότητα τις συμβουλές του, για να μη μας “τηγανίζουν” τα “ταγκαλάκια” (=τα δαιμόνια) με τους λογισμούς. 
     Μυαλό, έχουμε. Νους, μάς χρειάζεται! 
     Δεν φταίμε για τους κακούς λογισμούς που μας έρχονται. Θα φταίμε μόνο αν τους δεχθούμε. Δεν φτάνει που μας ενοχλούν, θα φταίμε κιόλας;!». 

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ (1924–1994)

[«Από την Ασκητική και Ησυχαστική Αγιορειτική Παράδοση», 4ο μέρος («Ρήσεις και διηγήσεις του Γέροντος Παϊσίου»), §μδ΄, §πβ΄, §σμ΄, §σμγ΄, §σπδ΄, §σπε΄, §τμη΄, §τπς΄, στις αντίστοιχες σελ. 698, 706, 739, 752, 766 και 775, α΄ έκδοση, Άγιον Όρος 2011.]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου