Τὸ Εἰλητάριον. «Γράψον ἃ εἶδες καὶ ἅ εἰσι» (Ἀποκ. α΄ 19).



Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

ΑΔΙΟΡΑΤΗ ΜΑΧΗ ΣΕ ΚΟΥΡΑ ΜΟΝΑΧΟΥ

ΑΔΙΟΡΑΤΗ ΜΑΧΗ ΣΕ ΚΟΥΡΑ ΜΟΝΑΧΟΥ 


     Διηγήθηκε κάποτε ο γνωστός και σεβαστός παπα–Διονύσιος ο Πνευματικός, ο Μικραγιαννανίτης (1930–1998):
     «Κατά την Ακολουθία της Κουράς του ήδη μακαριστού ιερομονάχου πατρός Μητροφάνους (†5/10/1997) ήταν αρκετοί Μοναχοί. Ένα Γεροντάκι κατά την διάρκεια της Ακολουθίας έβλεπε έναν Νέο με φουστανέλλα να κρατά τον πατέρα Μητροφάνη από το χέρι, να τον οδηγεί στις Εικόνες του τέμπλου για να βάλει μετάνοια, σαν “Τελετάρχης” τρόπον τινά της όλης διαδικασίας, της πολύ κατανυκτικής Ακολουθίας του Μεγαλοσχήμου Μοναχού.
     Όταν τον πήγε αυτός ο Νέος να βάλει μετάνοια μπροστά στην Εικόνα της Παναγίας, είδε ο Γέροντας Μοναχός αυτός την Παναγία να βγάζει κατά κάποιο τρόπο το χέρι Της από την Εικόνα και να το δίνει για να το ασπασθεί ο πατήρ Μητροφάνης που εκείνη την ώρα γινόταν Μεγαλόσχημος. Κατόπιν, βλέπει τον διάβολο να στέκει στην πόρτα της εκκλησίας, να τρίζει τα δόντια του και να λέγει βρισιές εναντίον όλων κάθε έναν ξεχωριστά που ενήργησαν και έγινε μοναχός ο πατήρ Μητροφάνης.
     Τότε, ξαφνικά, βλέπει αυτόν τον Νέο με την φουστανέλλα (ήταν ο Άγιος Νεομάρτυρας Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων, τον οποίον η Αδελφότητα των “Γερασιμαίων” ιδιαίτερα ευλαβείται και τιμά), να βγαίνει έξω προς την πόρτα με μία τρίαινα και να κατατρυπά τον διάβολο.
     Βλέπαμε όλοι αυτόν τον Γέροντα Μοναχό να κλαίει στο στασίδι του, αλλά εμείς νομίζαμε ότι είναι κάτι το συνηθισμένο σε τέτοιες στιγμές της Ακολουθίας του Μεγαλοσχήμου. Πάντοτε συγκινείται ο άνθρωπος σε τέτοιες στιγμές. Κατόπιν, μας πήρε ιδιαίτερα ο Μοναχός αυτός και μας είπε: “Προς ωφέλεια ψυχική σάς το λέγω, Πατέρες!” και μας διηγήθηκε όλα τα ανωτέρω…».

ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
ΜΙΚΡΑΓΙΑΝΝΑΝΙΤΗΣ (1930–1998) 

[(1) «Από την Ασκητική και Ησυχαστική Αγιορειτική Παράδοση», μέρος 3ο («Αποφθέγματα»), σελ. 515–516, Αγιον Όρος 20111. (2) Στην φωτογραφία (πάνω): το εσωτερικό του τερπνού Ναού των Αγίων Διονυσίου του «Ρήτορος» και Μητροφάνους του «Πνευματικού», κτισμένος μέσα σε ένα βαθύ κοίλωμα βράχου (κατά παράδοση τόπος άσκησης της σεπτής δυάδας των αγιορειτών Οσίων) κοντά στην Αδελφότητα των «Γερασιμαίων» με την δική της ολοκληρωτική μέριμνα, κόπο και δαπάνη. (3) Στην φωτογραφία (κάτω): Σύγχρονη φορητή Εικόνα του Αγίου ενδόξου Νεομάρτυρος Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων (1808–Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 1838).] 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου