Τὸ Εἰλητάριον. «Γράψον ἃ εἶδες καὶ ἅ εἰσι» (Ἀποκ. α΄ 19).



Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΠΡΩΤΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
ΑΠΟ ΠΡΩΤΕΥΑΓΓΕΛΙΟ


     Έκαναν συμβούλιο οι ιερείς του ναού και είπαν: «Ας κατασκευάσουμε ένα παραπέτασμα για το ναό του Κυρίου». Είπε ο ιερέας: «Προσκαλέστε παρθένες αμίαντες από τη φυλή του Δαβίδ». Κι έφυγαν οι υπηρέτες του ναού, έψαξαν και βρήκαν επτά παρθένες. Τότε θυμήθηκε ο ιερέας ότι η μικρή η κορούλα Μαριάμ καταγόταν από τη φυλή του Δαβίδ και ότι ήταν καθαρή για το Θεό. Πήγαν οι υπηρέτες και την έφεραν στο ναό.

     Έφεραν οι υπηρέτες μέσα στο ναό του Κυρίου τις παρθένες και τότε είπε ο ιερέας: «Βάλτε κλήρο για το ποια θα πάρει τη χρυσή και την αμίαντη κλωστή και ποια τη λινή, τη λευκή, τη μεταξένια, τη βαθειά γαλάζια και ποια την κόκκινη και τη γνήσια την πορφυρή». Έλαχε στη Μαριάμ η κλωστή η γνήσια η πορφυρή και η κόκκινη, τις οποίες τις πήρε και πήγε στο σπίτι της.

     Πήρε η Μαριάμ το σταμνί και πήγε να πάρει νερό. Τότε ακούστηκε μια φωνή που έλεγε: «Χαίρε κεχαριτωμένη· ο Κύριος είναι μαζί σου. Εσύ είσαι ευλογημένη από το Θεό περισσότερο απ’ όλες τις γυναίκες». Έστρεψε το βλέμμα της δεξιά κι αριστερά, για να βρει από πού ερχόταν αυτή η φωνή. Τρομαγμένη, γύρισε σπίτι της, άφησε τη στάμνα της και πήρε την πορφυρή κλωστή, κάθισε στο κάθισμά της και δούλευε.

     Τότε παρουσιάστηκε μπροστά της Άγγελος Κυρίου και της είπε: «Μη φοβάσαι Μαριάμ, γιατί ο Δεσπότης των όλων σου έδωσε τη χάρη Του και θα μείνεις έγκυος με τον λόγο Του». Όταν τ’ άκουσε αυτά η Μαριάμ προβληματίστηκε μέσα της και είπε: «Στ’ αλήθεια εγώ θα μείνω έγκυος από τον ζωντανό Κύριο και Θεό μου και θα γεννήσω όπως γεννά κάθε γυναίκα;».

     Ο Άγγελος Κυρίου είπε: «Δε θα συμβούν, Μαριάμ, έτσι τα πράγματα· γιατί δύναμη Κυρίου θα σε σκεπάσει. Γι’ αυτό και το Άγιο που θα γεννηθεί από σένα, θα ονομασθεί Υιός Υψίστου και θα Τον ονομάσεις Ιησού· γιατί Αυτός θα σώσει το λαό Του από τις αμαρτίες του». Απάντησε η Μαριάμ: «Είμαι μια δούλη του Κυρίου· ας γίνει το θέλημά Του σε μένα, όπως μου τα είπες».

     Και τελείωσε το γνέσιμο του πορφυρού και του κόκκινου και τα πήγε στον ιερέα. Αυτός, την ευλόγησε και της είπε: «Μαριάμ, δόξασε ο Κύριος ο Θεός το όνομά σου και θα είσαι ευλογημένη απ’ όλες τις γενιές της γης».


ΠΡΩΤΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ


[Δημητρίου Γ. Τσάμη:
«Θεομητερικόν»,
τόμ. β΄, σελ. 174–177,
«Πρωτευαγγέλιο Ιακώβου»
(αποσπάσματα κεφ. η΄–ιβ΄),
έκδ. Ο.Χ.Α. «Λυδία»,
Θεσ/νίκη 2000.
Επιμέλεια ανάρτησης,
επιλογή θέματος και φωτογραφίας,
πληκτρολόγηση κειμένου:
π. Δαμιανός.]






Επιτρέπεται η αναδημοσίευση
των αναρτήσεων από το «Ειλητάριον»,
αρκεί να αναφέρεται απαραίτητα
ως πηγή προέλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου